650 ml soku jabłkowego
100 g cukru trzcinowego1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
3 goździków
3 ziaren ziela angielskiego
250 ml brandy
120 ml spirytusu (96%)
W efekcie uzyskujemy nieco powyżej litra nalewki.
Sok jabłkowy należy zagotować, a następnie wsypać do niego cukier i starannie go rozpuścić.
Do tego roztworu wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego i dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.
Po tym czasie ściągamy z ognia i odstawiamy, by wystygł. To właśnie teraz nasz dom zaczyna się napełniać szarlotkowymi aromatami. Gdy sok wystygnie, odcedzamy go przez gęste sitko do szklanego słoja, dolewamy brandy i spirytus i odstawiamy na miesiąc w chłodne i ciemne miejsce. Gdy wyznaczony czas minie, filtrujemy i butelkujemy. Nalewka nie musi dojrzewać. Ponoć doskonale smakuje z ciastem z dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz